Monday, November 30, 2009

(GugukluhayaT) HUKUK NEREDE?





Kimden: Suay Karaman suaykaraman5@gmail.com

30 Kasım 2009 tarihinde Ulus Gazetesi'nde yayınlanan yazımı gönderiyorum.
--------------

HUKUK NEREDE?

 

Suay Karaman     Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TÜMÖD) Genel Sekreteri

 

Ülkemiz, AKP iktidarının sivil darbesi ile çok çalkantılı günler geçirmektedir. İktidar ipin ucunu kaçırmıştır ve ne yapacağını şaşırmıştır. Teğet geçen ekonomik krizi yok saymak için ve gündemi değiştirmek için, her gün yeni yeni olaylarla karşılaşmaktayız. Hukuksuzluk almış başını gitmektedir. Yüksek yargı üyeleri bile, hukuksuzluktan yakınmaktadır. Oysaki toplumdaki düzenin vazgeçilmez kaynağı hukuktur, hukuk devletinin en önemli özelliği ise yargı bağımsızlığıdır. Yargı bağımsızlığını, kendine bağımlılık olarak algılayan siyasi iktidarın, yargıya müdahalesi toplumda derin sarsıntılara yol açmaktadır..

 

Toplumda korku salan ve huzuru bozan gizli telefon dinlemeleri, yüksek yargı makamlarına, Cumhuriyet başsavcılarına, iktidarın hoşuna gitmeyen kararları alan yargıçlara, yargı alanındaki meslek örgütlerinin yöneticilerine karşı yapılan hukuk dışı uygulamalar sürekli artarak devam etmektedir.

 

Türkiye Barolar Birliği, siyasi iktidarın yargı bağımsızlığını ortadan kaldıracak nitelikteki uygulamalarının, hukuk devletini temelden sarstığını, anayasal düzenin temel ilkelerini işlemez hale getirdiğini ve adım adım otoriter bir sisteme doğru gidildiği uyarısında bulundu. İstanbul Barosu, siyasi iktidarın yargı üzerindeki saldırı ve kuşatmasının artık dayanılmaz boyutlara ulaştığını bildirmiştir.

 

Washington Post gazetesinin başyazısında, AKP hükümetinin demokratik ilkelere bağlılığının sallantıda olduğu yorumuna yer vermiştir.  Bağımsız Türkiye Komisyonu Başkanı ve eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, telefon dinlenmesi konusunda, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığının korunmasının her ülkede şart olduğunu bildirmiştir.

 

Yıllardır telefonları dinlenerek, ne ile suçlandıkları belli olmayan ulusalcı, Kemalist insanlar, Silivri’de zulüm yaşamaktadırlar. Tutuklu olan aydınlar, savunmalarını yaptıkça, hukuksuzluğun boyutları gözler önüne serilmektedir. Ucu açık ve içeriği belli olmayan açılım ile ülkeyi bölmek uğruna, emperyalist güçlerin isteklerini yerine getiren siyasi iktidar, kendine karşı olan tüm ulusal güçlere baskı, korku ve zulüm uygulamaktadır.

 

Anayasa ve hukuk dışı tutum ve davranışlarda bulunarak meşruluğunu yitiren  iktidarların görüldüğü ve yaşandığı ülkemizde, geçmişten ders alamayan yöneticiler, ülkenin kötü gidişinin baş sorumlularıdır.

 

Ülkemizde yıllardır süregelen her türlü olumsuz ve şeriatçı yapılanmaya karşı, laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni benimseyen, Atatürkçü, bilinçli ve aydın kuşaklar yetişmiştir. Yetişen bu kuşaklar sayesinde, ülkemiz her türlü emperyalist oyunu yenecek ve yarım bırakılan Kemalist Devrimlere sahip çıkacaktır. Bunun yolu, toplumun artık örgütlenmesi, susmaması, demokrasiye sahip çıkmak için elini taşın altına koyması ve konuşmasıdır. Konuşan toplum, yargı bağımsızlığına sahip çıkmanın, kendi hak ve özgürlüklerine sahip çıkmak olduğunu ve ülkenin aydınlık günlere doğru gideceğini bilmelidir.

 

Ulus Gazetesi, 30 Kasım 2009.


 

--

You received this message because you are subscribed to the Google Groups "Gugukluhayat" group.
To post to this group, send email to gugukluhayat@googlegroups.com.
To unsubscribe from this group, send email to gugukluhayat+unsubscribe@googlegroups.com.
For more options, visit this group at http://groups.google.com/group/gugukluhayat?hl=tr.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home


Real Estate