Sunday, September 8, 2013

(GugukluhayaT) SONUNCU KÖY'ÜN DUVAR YAZILARI.....&....- DERLEMELER.....GS

MURATHAN MUNGAN



--  
doğum anının yıldızı alır sorumluluğunu; biçim verir etine, ruhuna, kaderine; mutlaka seni bekleyen bir şey vardır o yıldızın ışığının toprağa döküldüğü yerde


gelecek yoktur
hayattan beklediğin senin içinde
kendine düşman kilidin, yıldızını söndürüyor, kaderini erteliyorsun
şimdiyi yaşamanın gelecek olduğunu bilmiyorsun
ezber aynalarda kendin sandığın kanatlarını eksilten koza
kapadığın yollardan bir geçit bekliyorsun

öncesi, ertesi yok, bırak kanatların kendini tanısın
herkes kadar sen de yabancı, bir başkasısın 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SICAK ÇARPMASI...
Yaz sıcakları bütün şiddetiyle bastırdı. Sıcak çarpmasına karşı neler yapılması gerektiğini anlatan materyalleri, nereye baksam görmeye başladım.

Ofis duvarlarına da sıcak çarpması ile ilgili bilgilendirici posterler asıldı. Aşırı sıcaklarla ve sıcak çarpmasıyla ilgili birkaç noktadan bahsetmek istiyorum.

Yüksek ısı, yoğun terleme ve yetersiz sıvı tüketimi vücudun kendi kendini soğutma kabiliyetini azaltır ve vücudun iç ısısı yükselmeye başlar. Isı bazı durumlarda 40 santigrad dereceye kadar yükselebilir ki böyle bir durumda vücut şok olur. Dolayısıyla baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı, hızlı kalp çarpması veya panik hissedilebilir.

Uzmanlar sıcaktan dolayı hissedilen bitkinlik ile sıcak çarpmasının birbirine karıştırılmaması konusunda uyarıyor. Sıcaktan dolayı hissedilen bitkinliğe karşı tedbir alınmazsa devamında sıcak çarpması olabilir. Bitkinlik hissedildiginde sıcaktan uzaklaşmalı ve soğuk içecekler tüketilmelidir. Eğer 30 dakika içinde bir değişiklik olmazsa acil servise gitmek gerekir çünkü sıcak çarpamış olabilir ve bu da tehlikelidir.

Sıcak Çarpması Nasıl Önlenir?
•Öncelikle sıcaktan uzaklaşmak gerekir. Bu aslında hepimizin bildiği bir çaredir ama gözden kaçabilir. Güneşten uzaklaşıp gölgeye geçilebilir, ya da sıcak ortamdan hava cereyanı ya da klima olan bir yere girilmelidir. Bir süre sonra iyice hissedilip tekrar güneşe çıkılması doğru değildir, çünkü sıcak çarpması tekrarlayabilir.
•Soğuk su içilmeli veya soğuk şekerli içecekler tüketilmelidir.
•Vücudu ve başı ıslatmak gerekir. Islak vücutla vantilatör (fan) önüne geçmek işe yarar.
•Kişinin üzerinde bulunan gömlek ya da bluzun çıkarılmaması öneriliyor. Kıyafet vücudun soğumasına yardımcı olabilir. Islak gömleğe gelen esinti, çıplak vücuda oranla daha çabuk soğutma sağlar.
•Alkolden uzak durulmalıdır.
•Tansiyon, alerji ve öksürük ilaçları güneş çarpması riskini arttırabilir. Bu tür ilaçlar alınıyorsa en iyisi mecbur olamadıkça çok sıcaklarda dışarı çıkmamak ve nispeten serin mekanlarda kalmaktır.

Eğer sıcak çarpmasına maruz kalınmışsa bunu takip eden bir hafta boyunca yüksek ısıdan uzak durmak öneriliyor çünkü sıcak çarpması nüksedebilir.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sabot ahşap bir ayakkabıdır. Geleneksel olarak fabrikalarda, maden ocaklarında ya da çiftliklerde işçiler tarafından giyilmiştir. Sabotaj kelimesinin kökü bu mütevazı ayakkabıdır. Kimilerine göre, tarihi 15. yüzyıl Hollanda’sına dayanır. İşçiler gün gelip kazan kaldırdıklarında sabotlarını dokuma tezgahlarına onların ahşap dişlilerini kırmak için fırlattılar (çünkü bu otomatik aletler işçilerin pabucunu dama atarak onları işlerinden ediyordu). İşte işçilerin bu hareketine zaman içinde sabot-aj denildi.

Bugün sabotaj iktidarın zayıflatılmasına yönelik bilinçli bir yıkma, engelleme ya da bozma eylemi olarak tanımlanmaktadır.

Satır içi resim 1

****************************************************************************************************************************************************************

--
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "Gugukluhayat" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email to gugukluhayat+unsubscribe@googlegroups.com.
To post to this group, send email to gugukluhayat@googlegroups.com.
Visit this group at http://groups.google.com/group/gugukluhayat.
For more options, visit https://groups.google.com/groups/opt_out.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home


Real Estate